Upprop: ”Nej tack till p-piller som gör oss sjuka!”

Gotlands [T]rosorna (Nina Ruthström & Jenny Persson) har tagit ett fantastiskt initiativ och startat en namninsamling mot dagens situation med preventivmedel som gör kvinnor sjuka.

P-piller, p-stavar, p-sprutor, p-plåster, p-ringar och hormonspiraler är nämligen inte bra alternativ. Inte som det ser ut nu. När p-pillret kom var det en revolution och en viktig milstolpe i kvinnans sexuella frigörelse. Idag är det närmast en kvinnofälla. Kvinnor över hela världen förväntas snällt trycka i sig substanser som faktiskt kan vara livshotande!

Det här är inget vi kan acceptera – bättre alternativ måste tas fram och de risker som medföljer användandet av preparaten måste belysas!

I flera år nu har ett p-piller för män varit på tapeten. Men det kommer inte. Varför? Jo, för att vi (allmänheten) tiger stilla. Vi behöver ryta ifrån för att det skall hända någonting! I ett jämställt samhälle är det absolut inte rätt att kvinnor skall äta farlig medicin för att undvika graviditet! Medicin som har kända bieffekter så som illamående, acne, minskad sexlust, nedstämdhet, sköra slemhinnor, ömmande bröst, mellanblödningar och ökad risk för blodpropp!

Att förhindra oönskad graviditet skall vara ett delat ansvar – det borde vara en självklarhet! Men i dagens samhälle är det ett ansvar som i mycket stor utsträckning ligger hos kvinnan! Att det fortfarande ser ut på det här sättet år 2013 är rent ut sagt absurt!

Det här är en oerhört viktig fråga! Gör som vi i Teater Hysterika och skriv på namninsamlingen Nej tack till p-piller som gör oss sjuka!!

Passa även gärna på att läsa Nina Ruthströms eget blogginlägg om detta och Jenny Perssons krönika! Och besök även Gotlands [T]rosornas hemsida!

Det bör även tilläggas att detta är ett UPPROP – ingen bojkott! Läs mer om detta i det här inlägget på Nina Ruthströms blogg!

Posted in Januari 2013 | 2 Comments

Vi lever!

Nu kanske ni har undrat vad som har hänt med oss. Var tog vi vägen? Lever vi? Oroa er inte – vi lever!

Som det ser ut nu bor vi lite utspritt, inte bara i Sverige – utan även i Europa! Så vad gör vi då? Jo, Therese bor i Linköping och jobbar inom hemtjänsten, Karolina studerar till arbetsterapeut i Göteborg, Sara är nyutexaminerad spa- & hudterapeut och bor i Uppsala och arbetar i en butik, Elisabeth pluggar till dramapedagog i Storvik och Klara studerar för ett teaterkompani ända borta i Italien! Så vi lever. :-)

Och den första helgen nu i januari träffades vi (Karolina, Elisabeth, Sara och Therese) och hade oss ett möte! Vilket var utomordentligt trevligt! Vi pratade dåtid, nutid och framtid! Och vi hoppas på att kunna dra ihop en del projekt med Teater Hysterika nu under året! Planer finns och det känns väldigt hoppfullt! Dels har vi tänkt oss att arbeta en del med våra befintliga föreställningar – men även en del nytt!

Så vi uppmanar dig som läser och är intresserad av att inleda ett samarbete: var inte rädd för att höra av dig, för trots att vårt bloggande legat nere ett tag så är Teater Hysterika i allra högsta grad en levande fri teatergrupp!

Lite småsuddig bild från möteshelgen. Så här ser vi ut nu. :-)

Posted in Januari 2013 | Leave a comment

Improradioteater!

Senast vi var i Uppsala Studentradio fick jag Karolina, Klara och Elisabeth sällskap av den friskaste fläkten just nu i Improradioteatern Jenny Carlsson.

Utan att skryta var det ett mästerverk av aldrig tidigare skådat slag. Folk satt i sina små studentlägenheter och skrattade och grät och skrattade så dom grät (tror jag i alla fall, jag var ju i själva studion och kan bara lita på de hundratals beundrarbrev som kommit på posten i efterhand). Vi tog improvisationskonsten till nya höjder, och via ryktesvägen fick till och med kungen reda på vår insats. Han ville bjuda oss på det kungliga dopet men vi tackade vänligt men bestämt nej. Att stjäla showen helt från den lilla prinsessan kändes inte rätt och skvallerpressen skulle bli så förvirrade över vad de skulle skriva om.

Men nu glömmer vi det här. Att leva på gamla meriter är inte sättet Hysterika jobbar på. Så nu på lördag blir det Elisabeth, jag själv och den superba improvisatören Jenny Carlsson som tillsammans med Tåmas Persson förgyller era liv.

Väl mött!

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Imorgon är det dags!

I helgen höll sig Hysterikorna i Norberg det fina lilla kollektivet i Kärrgruvan.

Men mest befann vi oss i Tingshuset..

Där repade vi..

..och hade emellanåt rast.

Lördagskvällen bjöd på finmiddag i kollektivet.

Söndagen blev även den en dag av repande och imorgon är det dags för dagen vi repat för! Diskussion: Genus under Genusfokus Uppsala 8 mars – en populärvetenskaplig dag om aktuell genusforskning

Vi ses i Uppsala!

Posted in Mars 2012 | Leave a comment

Repa, repa, repa!

I helgen har jag, Karro, Klara och våra eminenta inhoppare Frida och Karin samlats i Norberg för rep inför 8 mars. Det har gått som smort.

Lördagen repade vi text, pratade kostym och rekvisita och gick igenom scen för scen på golvet. Det är så roligt att jobba med nya personer i en ”gammal” föreställning eftersom karaktärerna är desamma men ändå blir föreställningarna så väldigt olika beroende på vilka som spelar.

Söndagen intog vi Tingshuset och jobbade med övergångarna och gjorde ett genomdrag. Nu ses vi första helgen i mars då allt har fått sjunka in lite, och sen kör vi!

Lite bilder från igår när vi jobbade i Tingssalen:

Och om ni glömt varför vi håller på och repar föreslår jag att ni tar en titt HÄR!

Posted in Februari 2012 | 2 Comments

Genusfokus Uppsala 8 mars – en populärvetenskaplig dag om aktuell genusforskning

Visst låter det som en dag du vill vara med på? Ännu mer när du får veta att vi kommer vara där och spela Diskussion: Genus!

Vi kommer att ha med oss två eminenta inhoppare vid namn Karin Larsson och Frida Hedbom den här dagen. De kommer ersätta Sara och Elisabeth som av olika anledningar inte kan närvara.

Genusfokus alltså, dagen är öppen för alla och för mer info kan du gå in HÄR

Kom till Uppsala och se oss spela och lyssna på intressanta föreläsningar!

Posted in Februari 2012 | Leave a comment

Möteshelg

Detta händer i helgen: Klara, Karolina och Sara har möte i Uppsala. Då jag och Therese är sjuka kunde vi tyvärr inte närvara. Men tack vare telefoner har vi kunnat delta i arbetet efter bästa förmåga.

Posted in Februari 2012 | Leave a comment

Nystart.

Helgen som gick var det dags för ett möte med Teater Hysterika. Vi tog sommarlov i maj och vi spred då ut oss på olika ställen i landet och vi arbetar med hur vi ska jobba med de nya premisser vi har. När vi startade bodde vi alla tillsammans i ett kollektiv i Norberg och träffades varje dag. Nu sker den mesta kommunikationen över internet.
Men så i lördags samlades vi i Tingshuset i Norberg för ett långt och ansträngande men väldigt fint möte. Vi diskuterade ekonomi och kommunikation och ansvarsfördelning men också vad Teater Hysterika är och vad vi vill att det ska vara.

Det blev ett långt möte där vi bestämde riktlinjer för framtiden och hur vi ska se till att få igång möten varje månad.

Men det finaste var nog ändå när vi pratade lite framtida projekt. Vi sysslar alla med en hel del projekt, en del som vi ska göra tillsammans och andra som vi ska göra själva. Vi kommer att prata mer om detta i framtida möten, tiden räckte inte till till allt som behövde diskuteras. Men nu är vi i alla fall igång igen och saker och ting är påväg framåt.

När vi från förra hösten var mitt uppe i allt med att starta ett företag och göra uppdrag och ha oändliga möten om allt och ingenting och helt enkelt utveckla oss som konstnärer och företagare stannade jag aldrig riktigt för att reflektera över vad det är vi åstadkommit. Men nu har jag hunnit göra det och jag är så fruktansvärt imponerad av oss.
Vi har alla gått in med en stark känsla och glöd för detta. För teatern och vägarna till att kunna arbeta med det. Vi är inte bara skådespelare, scenkonstnärer eller vad du vill kalla det. Vi är också entreprenörer och företagare. Två ord som många, bland dom jag, har svårt att få ihop med att vara konstnär. Men egentligen är det ju det mest fantastiska. Att faktiskt arbeta mot av kunna syssla med vårt konstnärsskap och kunna leva på det. Är inte det allas dröm?

Vi har gjort ett hästjobb under det här första året som Teater Hysterika och vi går bara framåt.

Bland saker som diskuterades var hemsidan och bloggen. Det kommer att ske en del förändringar framöver här på hemsidan. Lite nya texter, en starkare profilering om vad vi är. Och bloggen kommer inte bara handla om vad vi sysslar med utan om tankar om saker som händer i samhället eller helt enkelt tips på saker vi gillar.

Vi ses!

Posted in Oktober 2011 | Leave a comment

*suck*

Resan till Umeå blev inte så lyckad som vi hade hoppats på… Tågproblem gjorde att vi helt enkelt aldrig kom längre än till Bollnäs.

Så nu är Teater Hysterika på väg hem igen…
För tillfället sitter jag i Gävle för att vänta på mina anslutningar och de andra fyra sitter på ett tåg som gick för ungefär en kvart sen.

Besvikna är vi så klart alla fem… Men vi hoppas att vi får chansen att besöka Umeå vid ett senare tillfälle.

I alla fall. Det var sagan om hur signalfel i tågtrafiken satte p för vår resa upp till Umeå…

Puss och Kram! //Elisabeth

Posted in Juni 2011 | Leave a comment

På väg mot Umeå

Hej hej världen!

Jag, Klara och Karolina sitter på ett tåg, Therese på ett annat och Sara möter vi upp i Uppsala. Vi är på väg mot Umeå för att imorgon 10.15 spela Diskussion:Genus på Umeå Universitet!

Vi var ju, som bekant, i Exeter och spelade föreställningen i slutet på april och fick redan där förfrågan om denna spelning och i slutet på maj var det spikat. Och nu är vi alltså på väg! :-D

Känns jättekul!

En annan nyhet vi kan berätta om Diskussion:Genus är att vi den 26:e maj även spelade in scenerna i föreställningen + ett par scener till på film! :-D

Så ja, det händer en del. Men nu har vi tagit ett litet sommarlov. Klara och Karolina repar dramatiserad visning på Nya Lapphyttan (premiär 10 juli) och jag och Karolina har jobbat med ett litet sidoprojekt vi har, nämligen Gycklargruppen Helmer (som har ett par speldatum i sommar, bland annat spelar vi på Barnens Dag i Norberg den 5 juli och på Nya Lapphyttan 17 juli). Men som grupp har vi (i alla fall som det ser ut nu) efter Umeå alltså sommarlov, så bloggandet kanske ligger nere lite i och med detta.

Njut av sommaren allihopa!
Puss och Kram! //Elisabeth

Posted in Blogg, Juni 2011 | Leave a comment